mým favoritem mezi máslovými krémy se stal tento "Italský bílkový máslový krém". Je nádherně lesklý, chutný, výborně se s ním pracuje a navíc je možné si jej až na měsíc zamrazit. S tímto krémem se velmi snadno dorty zdobí a krásně se s ním vytváří krémové květiny, jeho struktura je prostě úžasná a hebká.
Jeho výroba je sice malinko náročnější, ale není to nic, co by se doma nedalo zvládnout. Robot je sice super věc a při výrobě tohoto krému ho oceníte, ale krém se dá v klidu vyrobit i s klasickým ručním mixérem.
Na výrobu krému budete potřebovat (stačí na dort o průměru 23cm):
5 bílků + 300g másla + 1 hrnek cukru + 1/2 hrnku vody
Postup je následující:
V míse (popřípadě robotu) si začneme šlehat bílky se špetkou soli do tuha. Než se bílky vyšlehají nasypeme cukr do vody a uvedeme k varu. Potřebujeme dosáhnout teploty 120°C. Tato teplota nám zařídí sterilizaci bílků.
Po dosažení této teploty začneme opravdu velmi pomalu nalévat cukerný rozvar k vyšlehaným bílkům. Během přilévání mixujeme na maximální možné otáčky.
Poté co nalijeme celý rozvar necháme bílky prošlehávat při maximální rychlosti do vychladnutí, to trvá přibližně 10 - 15 minut. Po vychladnutí snížíme otáčky na minimum (můžeme vyměnit šlehací metlu za pádlo, popř. pokud mixujeme ručním mixérem, tak vytáhnout jednu metličku). a začneme do hmoty přimíchávat kousek po kousku změklé máslo. Já osobně si vajíčka a máslo vyndavám den předem. Zašlehávání másla by mělo trvat přibližně dalších 10 minut.
Po zašlehání másla dostaneme jemný, lahodný a krásně lesklý máslový krém.
Já upřednostňuji chuť másla, tak do krému nepřidávám vanilkový extrakt, ale pokud jej přidávám, tak právě po vyšlehání krému. Pokud pak chci čokoládový krém, tak na konci zašlehám pomalu (stejně jako na začátku cukrový rozvar) do krému 100 g rozpuštěné, ale vychladlé vysokoprocentní čokolády.
Doufám, že vás dnešní recept potěšil, a že vám budete chutnat, tak jako mě.
PS: Na různých jiných stránkách a v různých diskuzích jsem se dočetla, že se krém rád "zdrcává". Mě se to zatím nestalo, ale osvědčeným trikem při této situaci je, vzít hrnec s horkou vodou a do něj posadit mísu s "zdrclým" krémem, a na této vodní lázni krém pomalu prošlehávat. Krém se má opět krásně spojit.
mrzí mě, že neuvádíte cukr v gramech, hrnek není jako hrnek
OdpovědětVymazatmrzí mě, že neuvádíte cukr v gramech, hrnek není jako hrnek
OdpovědětVymazatmrzí mě, že neuvádíte cukr v gramech, hrnek není jako hrnek
OdpovědětVymazatDobrý den, prosím napište recept v gramech🙂🙏.
OdpovědětVymazat