pátek 27. ledna 2017

Základní piškotový korpus - fotopostup

Dobrý den,
tak dnes jsem se konečně dostala k prvnímu opravdovému příspěvku k dortům.
Tento základní recept na korpus jsem používala dlouho. Snadný pro přípravu, chutný, lehký. To vše splňuje. Preferuji jej u jednopatrových dortů. Jak jsem psala, je lehký, proto se snadno stlačí.

Suroviny, které budete potřebovat jsou pouze tři: Vejce, mouka a cukr.
Používám poměr:
 1 vejce : 30g mouky : 30g cukru

Na formu o průměru 24 cm potřebuji 6 vajec. Ano je to dost, ale chuť korpusu opravdu stojí za to!
Tak pojďme na to: 

Připravíme si suroviny: bílky oddělíme od žloutků, navážíme si cukr a mouku. 



Dáme stranou a můžeme začít. Dále budeme potřebovat mísu a ruční mixér, popřípadě robota se šlehacím nástavcem.


Bílky vlijeme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat.


Bílky vyšleháme do tuha, poznáme to zaprvé tak, že při obrácení mísy nám bílky zůstanou, tam kde mají být :D a zadruhé, při vytažení metiček vytvoří sníh pevné špičky, které drží svůj tvat.



Následně přisypáme do bílků cukr (používám krystalový) a opět 2 minuty prošlehám.


Po zašlehání cukru, snížím mixér na nejnižší rychlost a pomalu začnu do těsta přimíchávat žloutky, jeden po druhém, dám tomu čas. Každý žloutek alespoň minutku, ať se těsto krásně spojí.



Těsto nádherně zežloutne. Používám domácí vajíčka a pokaždé, když musím použít kupovaná v supermarketu tak se ujistím, že domácí jsou zkrátka domácí.
V tuto chvíli, já osobně, pro vylepšení chuti přidávám kůru a šťávu z půlky citrónu nebo pomeranče. Podle toho co mám zrovna doma. Samozřejmě měli by být v bio kvalitě nebo alespoň opravdu pečlivě omyté v teplé vodě.

Naposledy prošlehám mixérem a můžeme ho odložit. Dál už pokračuji jen stěrkou. Tou postupně zapracovávám klidně i na 5x mouku, a to opravdu zlehka.






Poté těsto naliji do připravené, pečícím papírem vyložené formy. Vykládám si jen dno. Popřípadě je možné formu klasicky vymazat tukem a vysypat moukou.




Těsto se pak ještě snažím jakoby "vyhrabat" ze středu formy směrem k okrajům. Po upečení nevznikne na korpusu nevzhledná kopule, kterou bude za potřebí seříznout, ale bude krásně rovný.

Takto připravené těsto vložím do předem vyhřáté trouby na 150°C a peču přibližně 30 - 45 minut. To záleží na troubě. Každá tu svou známe, a víme, že každá peče jinak :)



Po upečení, korpus zkontroluji, tím že do něj zapíchnu špejli. Po vytažení by měla být samozřejmě suchá. :)

Tak to je můj recept na piškotový korpus. Je to má, dá se říct "srdeční" záležitost. Doufám, že se vám povede a vám bude chutnat, tak jako nám.

Ps: Při pečení troubu neotvírejte, jinak těsto klesne! A zdrcne se.

 


1 komentář: